Menade du?

  Feng shui

  Feng shui

  Citat

  Lista

  Externa länkar

  Feng shui – där du trivs

  I vissa rum trivs man. Så är det bara. Ibland är det svårt att sätta fingret på vad det är som gör att man trivs. Det kan vara ett stökigt eller ett välstädat rum. Det kan vara möblerat och dekorerat med prylar som man egentligen inte gillar. Det kan, i dina ögon, ha fula färger och tapeter. Man trivs ändå. Varför?

  Energifält omkring oss

  Allt handlar om energier. Men hur skapar man då rätt energi i ett rum? Ja, det är just det feng shui lär ut. Feng shui är en gammal österländsk lära som beskriver hur vi påverkas av vår omvärld, av färger, former och material. Och inte minst hur man placerar möbler och andra saker i ett rum. Feng shui handlar också om hur vi påverkas av synliga och osynliga energifält som finns omkring oss.

  Reta nyfikenheten

  Här kommer vi att berätta lite om den här spännande läran och hur du kan använda den när du inreder hemma. Det finns naturligtvis enormt mycket att läsa och lära om feng shui och vi tar bara upp en liten, liten bråkdel. Förhoppningsvis blir du nyfiken och vill läsa mer. Välkommen till en spännande värld med feng shui!


  Vad är feng shui?

  Feng shui grundar sig på en kinesisk vishetslära med tusenåriga anor, som handlar om energins rörelse och hur den påverkar livet på jorden.

  Feng shui betyder vind och vatten och symboliserar utrymmet mellan himmel och jord där vi människor lever. Och tänk, just där finns en symfoni av färger och färgspel från naturen som vi kan använda på olika sätt i våra hem. Allt hänger samman med den känsla du får när du vistas i ett rum, från vilka färger och former du omger dig med, till hur livsglädjen formas inom dig. I ett feng shui-hem råder balans och harmoni mellan färger, former och material. I hemmet, på jobbet och i det offentliga rummet… Överallt där vi rör oss talar väggar, golv och tak till våra sinnen.

  Krafterna i feng shui

  Grunden i feng shui är att vi ska lära oss leva i harmoni med energierna som finns omkring oss och med vår omgivning. Tre av de viktigaste verktygen i feng shui är: de fem elementen, yin och yang och baguan. De fem elementen är vatten, eld, trä, jord och metall. Dessa element bär på energier som påverkar oss människor på olika sätt. Genom att skapa balans mellan de olika elementen kan man uppnå en inre balans.

  Yin och yang är motpoler som samspelar med varandra: ljust och mörkt, starkt och svagt, kvinnligt och manligt. Dessa energier måste vi ordna, så att de kommer i harmoni och balans.

  Bagua betyder de åtta trigrammen på kinesiska. Varje trigram är kopplat till ett livsområde: livsväg/karriär, kärlek/relationer, familj/hälsa, rikedom, stöd i livet, kreativitet/barnkunskap/självkännedom och framgång. Baguan är som en karta där varje livsaspekt har sin givna plats. Om man lägger bagua-kartan över en skiss av sitt hem, kan man se var i hemmet de olika livsaspekterna finns. När man vet det kan man även påverka de delar av sitt liv som man vill förändra.

  Chi är en energi som finns i rörelse omkring oss, i alla saker och även inom oss människor. När chi får flöda sakta och lugnt omkring oss, mår vi bra. När chi stannar eller rör sig för snabbt, påverkas vi negativt.


  Hur börjar man?

  Rensa, rensa och åter rensa. Du måste göra plats för ny, frisk energi i ditt hem. Ett hem som är fullt med skräp och gamla saker som aldrig används, kan inte skapa någon livsbejakande energi. Men, gör inte allt på en gång, för då blir projektet för stort och jobbigt att genomföra. Börja därför med något litet, till exempel ditt badrumsskåp. Ta bort allt gammalt, oanvänt eller produkter du inte längre använder. Grunden i feng shui är att du bara ska behålla sådant som du tycker om och mår bra av.

  Behåll bara det du mår bra av

  De flesta har en massa prylar som ligger och skräpar hemma – presenter, ärvda saker eller totala felköp. Du ska bara behålla de saker som du mår bra av och som talar gott till dig. Det är svårt att rensa ut, på grund av minnen, tankar och sentimentalitet. Det är helt naturligt, men det räcker inte att du lägger undan sakerna på vinden eller i källaren. De måste bort helt och hållet för att inte påverka dig negativt.

  Ett hem med sköna ting

  När du har rensat bort “de energikrävande” sakerna ska du omge dig med sådant som du tycker om. Det som ger dig positiv kraft och väcker goda tankar. Du kan testa dina saker genom att hålla dem i handen och känna om de utstrålar positiv eller negativ energi. Exempel på sådant som kan vara negativt är torkade blommor (som har förlorat sin chi), tavlor med motiv som är tragiska eller visar fattigdom och nöd. Positiva saker är levande växter, blommor och möbler som är mjuka och bekväma.

  Hemmet ska visa vem du är

  Ditt hem måste vara personligt, eftersom du ska känna dig trygg och förankrad hemma. Eftersom din personlighet också är föränderlig, kan du göra små, personliga förändringar ofta istället för större förändringar mer sällan. Om ni är flera personer hemma, kan man ge alla en varsin yta eller ett eget rum där var och en kan förverkliga sina önskningar.

  speglar på grå vägg

  Rätt enligt feng shui

  Städa ut skräp och bråte. Släpp in ljuset och låt solen ge dig energi. Putsa fönstren, dra ifrån gardinerna, dra upp persienner och rullgardiner. Byt ut lysrör mot vanliga glödlampor. Det flackande ljuset stör din energiström. Laga trasiga saker. Fixa droppande kranar, trasiga glödlampor, trasiga fönster. Ändra lite i taget. För stora förändringar på en gång tar för mycket energi. Avsluta påbörjade projekt. Sätt upp listerna som saknas, måla färdigt trappan, fäst sladdarna etc. Sätt upp speglar bredvid dörrar. De hindrar energin från att “smita ut”. Välj färger du tycker om – inte färger som är populära just nu. Inred med växter. De renar luften och skapar ny energi.

  Fel enligt feng shui

  Använd aldrig sovrummet som arbetsrum eller tvärtom. De olika energierna krockar och du kan varken jobba eller vila fullt ut. Om du måste ha ett skrivbord i sovrummet, skärma av med växter eller skärmar. Använd inte speglar som är uppdelade på flera spegelglas. De splittrar din bild. Gapande fönster är inte trivsamma. Använd gardiner eller växter.
  väg solnedgång

  Feng shui och de fem elementen

  Enligt feng shui är all materia uppbyggd av de fem elementen trä, eld, jord, metall och vatten. Förändringar i naturen uppstår i samspel mellan dessa element. Alla elementen påverkar oss människor. När det är balans mellan de olika elementen, känner du dig väl till mods och när det råder obalans kan det kännas obehagligt. trä

  Trä

  Träets energi rör sig uppåt och utåt. Trä står för öppenhet, expansion, tillväxt och tankar som förvandlas till handling och tålamod. För mycket träenergi kan göra dig otålig, medan för lite kan få dig att känna att du inte utvecklas. Du hittar träelementet i trämöbler, träpanel, takläggning och golv, växter inomhus och utomhus, tyger som är växtbaserade, t ex bomull och linne, tavlor, tapeter, tyger som föreställer växter, blommor och annat organiskt. Även former som liknar pelare, stolpar och ränder. Färger som innehåller träelement är gröna och mellanblå toner. eld flammor

  Eld

  Eldens energi är livlig och pulserar åt olika håll. Elden förknippas med röda färger och med våra känslor. Eldens kvaliteter är dynamik, energi, entusiasm, kreativitet, självsäkerhet och förmågan att leda människor. För mycket eldenergi kan leda till otålighet, aggression, impulsivitet eller för mycket ambition. För lite eld kan göra att du tappar entusiasm, värme och motivation. Du hittar elementet eld i alla typer av ljus (lampor, levande ljus, eldstäder etc), husdjur, allt som kommer från djur (ben, fjädrar, ull med mera), konst eller prylar som föreställer sol, ljus och eld, trianglar och pyramider. Alla röda toner är färger som innehåller eld. tegel

  Jord

  Jordenergin är samlad och riktad neråt. Jord är en stabil energi som står för mognad. Positiva egenskaper hos jord är medkänsla, uppriktighet och hänsyn, praktiskt handlag, organisationsförmåga, stabilitet och sensualism. För mycket jordenergi kan göra dig alltför konservativ och seriös. För lite kan leda till att du tappar fotfästet. Jorden hittar du i tegel, kakel och keramik, konst som visar tomma landskap, öknar och fält, långa tomma ytor, fyrkanter och rektanglar. Färgerna är bruna, gula och jordfärgade toner. metall

  Metall

  Den här energin rör sig inåt och är sammandragande. Symbolen för metall är ett cirkelformat kretslopp. De positiva egenskaperna är koncentration och beslutsamhet. För mycket metallenergi kan leda till en oförmåga att kompromissa och byta riktning i livet. Tvärtom kan leda till svaghet och obeslutsamhet. Metallenergi finns i metaller, stenar, oslipade kristaller, konst och föremål av metall, cirklar, ovaler och bågar. Metalliska färger är vitt i alla toner och ljusa pasteller. vatten droppar ringar

  Vatten

  Vattenenergin rör sig sakta framåt och står för tystnad och mörker. Vattnet kan ge oss insikter om våra liv. Vattnet stimulerar andlighet, mystik, självkänsla och kontakt med högre makter. För mycket vatten gör att vi inte hittar någon struktur i våra liv. För lite kan göra oss passiva och framkalla ångest och en svårighet att hantera stress. Vattenenergins färger är mörka, som till exempel mörkblått och mörkgrått, och formerna är oregelbundna. Du hittar vattnets energi i alla arrangemang och konstverk med vatten, reflekterande ytor, kristall, glas och speglar.

  Feng shui och färger

  Ljus och färger är livsnödvändiga för oss! Det påverkar oss mer än vi tror. Färger styr våra känslor, tankar och vår kropp. Du kanske har märkt att vissa färger får dig att känna på ett visst sätt. Fel färg på fel ställe kan kännas helt galet. Du har säkert upplevt att du klär dig i vissa färger, beroende på humör.

  När det gäller inredning, ska du välja färger du tycker om och trivs i. Tänk på att ju starkare färgton en kulör har, desto större effekt får den på dig. En starkt gul färg kan till exempel få dig att bli pigg. Därför gäller det att välja rätt färger beroende på vad rummet ska användas till. Om du vill kan du välja att ha färg på kuddar, detaljer och gardiner istället för på väggarna, eftersom det är lättare att byta ut enstaka prylar.

  Här nedan kan du läsa om vad de olika färgerna står för:

  röd vägg

  Rött

  Det här är en färg som är aktiv och utåtriktad. Den stimulerar mod, styrka, framgång och sexualitet. Det är en färg för dig som vill synas och märkas. Det gäller att inte “överdosera” rött, för det kan skapa aggressivitet. Var försiktig med alltför mycket rött i till exempel ett sovrum. Ett tips är att använda rött lika sparsamt som man ser rött i naturen. Rosa är en mildare variant av rött. Färgen mildrar och tröstar och passar bra om man vill bearbeta en sorg eller mildra sin ilska.

  orange vägg

  Orange

  Orange är en färg som stärker och skapar entusiasm och glädje. En färg för förändring, utveckling och expansion. Den är perfekt för platser i hemmet där ni ska prata och umgås med varandra. Den är också idealisk i kök, eftersom den stimulerar aptiten. Färgen är mycket social, så har du svårt med alltför mycket social kontakt, ska du använda orange med försiktighet.

  gult badrum marockanskt

  Gult

  Gult är en livgivande och solig färg som stimulerar våra tankar. Färgen står för klarsynthet, organisation, frihet, och harmoni. En person som klär sig i gult, markerar att hon eller han är öppen för nya kontakter. I hemmet passar det bra att använda gult i hallen, matrummet och köket. Den passar också i ett arbetsrum. I ett sovrum kan gult bli lite väl stimulerande.

  grön vägg i kök

  Grönt

  Grönt är naturens och växtlighetens färg. Den har lugnande och rogivande egenskaper och vill du känna dig trygg och omhuldad, ska du omge dig med grönt. Grönt är också en läkande färg som stimulerar hälsan. Grönt har även blivit en symbolfärg för rikedom och välstånd. Så använd gärna grönt i rum där du vill stärka den känslan. Grönt passar inte i rum där du vill vara riktigt aktiv.

  blått sovrum

  Blått

  Detta är en kall och inåtvänd färg. Med blått kan du söka din inre sanning och goda ideal. Lugn, stillhet och pålitlighet är andra egenskaper som blått lyfter fram. Blått är bra att använda i företagssammanhang, eftersom färgen signalerar stabilitet och framgång. Den blå färgen sägs också lindra smärta och uppmuntra sömn och vila. Den är därför perfekt i ett sovrum. Tänk bara på att den kan kyla av passioner, så lägg gärna till lite rött och rosa för den sakens skull. Om du inte har så mycket energi, ska du vara försiktig med blått eftersom färgen kan få dig att känna dig ledsen.

  lila vägg med turkosa kuddar

  Lila

  Lila och blått påminner om varandra vad gäller energier. Lila är också lugnande och färgen förknippas med intuition och ett medvetet sinne. Människor som älskar lila är ofta konstnärliga, inspirerande och artistiska. Du bör vara försiktig med att använda lila i ett helt rum. Satsa på lila för detaljer och på mindre ytor. Lila är en högtidlig, värdig och andlig färg som ofta används inom kyrkan.

  vitt rum

  Vitt

  Den rena och oskuldsfulla färgen. I traditionell feng shui symboliserar vitt döden, men det är inte så i vår del av världen. Här används den flitigt som en “grundfärg” för att lyfta fram tavlor, konst och andra färgstarka föremål. Använd gärna vitt i tak, eftersom den lyfter chi och får energin att sträva uppåt. Alltför mycket vitt kan dock bli sterilt, kallt och opersonligt. Det kan vara bättre med en gräddvit eller krämfärgad nyans av vitt, eftersom den ger en mjukare och behagligare känsla.

  svart sovrum

  Svart

  Svart är en mystiskt och sensuell färg som ger ett stilla och tyst intryck. I vissa kulturer står svart för sorg, i andra för magi. Du ska inte inreda ett barnrum eller ett matrum i svart. För mycket svart gör att man känner sig sorgsen och dyster, men om du använder svart på rätt sätt i inredning, kan den ge häftiga och oväntade effekter.

  grå vägg buída

  Grått

  Det här är en dubbeltydig färg som till hälften består av vitt och till hälften av svart. Grått anses vara kompromissernas färg. Se upp med grått om du är en självkritisk person eller om du känner dig ensam. Grått kan förstärka dessa känslor.

  brunt rum brasa

  Brunt

  Brunt är en naturlig färg som associeras med ursprung och tradition. I naturen blir det som dör brunt och därför kan färgen få oss att tänka på åldrande och död. Äldre människor ska därför undvika för mycket brunt. Se till att du använder rätt brun nyans (med en livfull ton) när du inreder hemma.


  Detta förstärker chi

  Enkelt kan man säga att om du tycker om en sak, ja då är den chi-förstärkande. Här får du förslag på sådant som kan förstärka, aktivera och stabilisera den goda energin.

  Ljus

  Ljus är något av det mest energigivande som finns! Det viktigaste ljuset är dagsljus och solljus. När vi inte kan få tillräckligt av dessa två, kan du ta hjälp av lampor, eld och stearinljus. Fundera över om du har mörka platser hemma. Höj energin på dessa platser med hjälp av ljus och belysning.

  Allt som är levande ger chi

  Det vanligaste är att använda sig av växter. Blommor och växter kan minska stress och växter renar dessutom luften inomhus. Torkade växter ska du använda med försiktighet. Men om de torkade växterna har ett symboliskt värde för dig, är de bra för dig. Stenar, snäckor och andra föremål från naturen är också chi-förstärkande. Det är viktigt att föra in naturen i våra hem. Även djur kan vara en stor glädje- och energikälla för oss människor.

  blad grönt

  Sådant som rör sig eller låter

  Det lockar in chi i ett visst område. Vindspelet är ett klassiskt exempel, mobiler ett annat. Men det är viktigt att du själv tycker om ljud och utseende på det du hänger upp. Du ska också ta bort störande ljud i ditt hem. Brusande element, fläktsystem eller högljudda kylskåp kan göra dig stressad. Stäng därför av elektriska apparater när du inte använder dem, smörj och underhåll sådant som för oljud.

  vindspel

  Speglar

  Rätt placerade ger speglar balans och harmoni. Felplacerade speglar kan däremot skapa ohälsa. Speglar kan få chi att cirkulera, men de kan också förstora ytor och förstärka ljusinsläpp. Ju större spegeln är, desto mer effekt. Därför bör man heller inte ha mer än en spegel i varje rum. Du ska inte sätta en spegel mitt emot en dörr ett fönster eller en annan spegel. Då slungas kraften fram och tillbaka. Om du inte kan se dörren från en plats där du befinner dig ofta, kan du däremot sätta en spegel så att du får kontroll över dörren.

  Det är viktigt att sätta spegel på rätt höjd. Man ska kunna se så mycket som möjligt av kroppen i den. Tänk därför på vem som använder spegeln mest, och placera den därefter. Spruckna och trasiga speglar kan göra dig förvanskad och det är inte bra för ditt välbefinnande.

  spegel i lila badrum kristaller

  Kristaller

  De används ofta för att stärka och cirkulera chi. Helst ska kristallen vara en rund, facettslipad boll. Den ska hängas där du vill lyfta energin, till exempel i ett mörkt rum, i en hall, ett fönster, där du vill släppa in extra mycket energi eller i nedre delen av en trappa.

  vatten droppar

  Vatten

  Ger hemmet liv. Har du möjlighet, ska du satsa på en fontän inom- eller utomhus. Annars kan du alltid ha tavlor och bilder på väggen som visar vatten i rörelse.

  kors turkos vägg kuddar

  Symboler

  Som bejakar livet, ger ditt hem positiv kraft. Exempel på symboler kan vara kors, drakar, nycklar med mycket mera. När du väljer symboler, ska du tänka på att de ska betyda något för dig. Det är bara du själv som vet vilka symboler som stärker just dig.


  Feng shui i olika rum

  Här kan du läsa om hur du kan använda dig av feng shui i olika typer av rum, beroende på vad rummen ska användas till. Sovrummet ska göra dig lugn, köket få dig att vilja laga mat, barnens rum ska utgå från barnets önskemål och så vidare…


  feng shui uteplats

  Harmoni med feng shui i trädgården

  Naturen får oss att slappna av och känna harmoni. Den påverkar oss till och med fysiskt genom att sänka blodtryck och puls och gör att vi återhämtar oss lättare efter sjukdomar och stressade situationer. Till och med kvaliteten på sömnen blir bättre. Därför är det så viktigt att skapa harmoni i sin trädgård.

  Feng Shui är en flertusenårig kinesisk lära som lär oss hur vi ska få balans i våra hem och trädgårdar. En Feng Shui-inspirerad trädgård har balans mellan färger, växter och element. Här får du lära dig lite om hur du ska tänka för att få balans i din trädgård.

  Trygg och trivsam plats

  En typisk Feng Shui-trädgård består av olika delar som samspelar. Man strävar efter balans mellan yin och yang och mellan de fem elementen trä, eld, jord, metall och vatten. För att stärka livsenergin använder man även färger och symboler. Målet är att få en harmonisk trädgård där livsenergin Chi flyter omkring på ett bra sätt. Lyckas du med din trädgård, kommer du att känna lugn och ro i själen.

  ying yang sten buddha i trädgård putshus entré krukor trädgård sten feng shui sten vatten murgröna fågelbad

  Belysning

  Om man lyser upp vissa platser i trädgården, blir de mer attraktiva att vara i. Belys gärna gångar och entréer, så besökarna i trädgården leds rätt.

  Entré

  Entréer, gångar och garageinfarter ska vara välkomnande för alla som närmar sig ditt hem. Låt ingenting blockera sikten mellan entré och infart. Håll ordning omkring entrén, eftersom den är det första besökaren möter.

  Rabatter

  Framsidan på huset får gärna ha en öppen plats som gör att trädgården känns luftig och välkomnande. Låt baksidan ha gott om växter för att göra trädgården stabil. På framsidan bör växterna vara lägre än på baksidan.

  Dekorationer

  Blomkrukor, en namnskylt eller en personlig brevlåda är dekorationer som smyckar ingången på ett trevligt och välkomnande sätt.

  Häck/staket

  Avgränsa gärna tomten med en häck, mur eller ett staket. Gärna i varierande höjd och längd. Det skapar trygghet och skyddar alla som vistas på tomten mot insyn.

  Trädgårdsgångar

  Gör inte gångarna spikraka, utan låt dem gärna slingra på ett naturligt sätt. Har du ändå en rak garageuppfart eller gång, kan du mjuka upp intrycket med runda krukor på sidorna av gången.

  Skräp och sopor

  Tomten ska vara fri från skräp och trasiga saker. Soptunnan och komposten ska helst vara utom synhåll. Bygg gärna ett eget hus för dessa. Du ska kunna gå runt huset utan att behöva trampa i rabatter eller kliva över saker.

  Trädgårdens rum

  Skapa gärna olika rum i trädgården. Ett för lek, ett för avkoppling, ett för fester, ett för odling och så vidare. Skydda gärna sittplatsen med en bit vägg eller en buske för att göra den mysigare.

  Samspel

  Låt stenar och växtlighet samspela och få lika mycket utrymme. Ha gärna vatten i din trädgård. Det representerar rörlighet och oregelbundna former. En damm, ett större fågelbad eller en fontän ger trädgården liv.