Te

Genomskinlig tekanna och tekopp Te i genomskinlig kopp Te i genomskinlig kopp Tekopp

Font Awesome

  • fa-coffee

Färger

Ingefära Ingefärate från Gold kili Påse med iste från Lipton Grönt iste i flaska från Lipton Lipton Green Ice Tea 33 cl Hallonbladste Turkiskt te Turkiskt te Bubble tea Brännässlor

Typer

Tekakor från Polarbröd Påste Tepåse i tekopp Te med luftvägsstimulans från pH-balans

Tillbehör

  • Tepåse
  • Tesil
  • Tekopp
  • Tesked
  • Tefat
Paket med baristamjölken Latte Art EKO 2,6% från Arla Sockerbitar Havrekakor

Tillbehör

Påse

Kakor

Citat

A moment to energise

Bergamott är en citrusfrukt som ofta används i te. Det finns röda, gröna och svarta te-sorter...

Några välkända japanska gröna tesorter

Teplantagerna ligger ofta nära vatten i kuperade och bergiga områden i sydöstra delarna av Japan. Där blir det inte så varmt på grund av solens ljusstrålar filtreras av dimman som ofta ligger tät på förmiddagarna. Tebladen skördas under april ända fram till höstmånaderna. Ofta används maskiner för att effektivisera plockningen.

Techa (Matcha)

Tebuskarna skuggas med vadsmattor, plastväv eller liknande under drygt 20 dagar före skörd. 90% av solljuset filtreras då bort och bladen får en klargrön färg och blir något mjukare. Genom skuggningen bildas färre astringenta ämnen och aromen blir fylligare. De nyplockade bladen ångas och torkas utan att rullas. Bladskaften och de grova nerverna avlägsnas. Därefter mals den mjuka bladvävnaden till ett fint, fint pulver i speciella kvarnar. Det är först när teet är pulveriserat som det kallas matcha.

Matcha är det te som används vid den japanska teceremonin. Det är också mycket vanligt i traditionell japansk konfekt, glass och olika maträtter.

Gyokuro

Dessa buskar skuggas också i cirka 20 dagar. Den första skörden handplockas. Efter ångningen rullas bladen under torkningen. Under rullningen bräcks bladen vilket ger en jämnare och snabbare torkning som i sin tur ger en högre kvalitet.

Många teälskare anser att japanskt gyokurobär det finaste som finns att dricka, men dyrt. Gyokuro bereds med låg vattentemperatur, lägre än 70 grader.

Kabusecha

Detta te är ett mellanting Gyokuro och Sencha. Det skuggas endast cirka en vecka för att sedan skördas och behandlas som Gyokuro med ångning och rullning under torkningen. Skörden sker under våren. Skuggningen gör att teet får en mildare smak än ett standard Sencha.

Sencha

Detta är det överlägset populäraste teet i Japan och betraktas ofta som ett "vardagste". Det skuggas inte. För övrigt hanteras set som Gyokuro, ångas och rullas under torkningen. Sencha förekommer i många varianter. Oftast har det mycket starkare och lite gräsigare smak än de kinesiska gröna teerna.

Bancha

Detta te, som anses vara av lägre kvalitet, består av äldre blad. Produktionstekniken för detta te är densamma som för Sencha fast med sämre, äldre blad, de sista från skördesäsongen. Bladen hackas ofta innan de ångas och soltorkas, åtminstone förr.

Trots allt är det många som tycker mycket bra om Bancha. Det har en stark och fyllig smak, är lätt att brygga och passar bra till mat.

Genmaicha

Detta är ett Sencha, eller ofta ett Bancha, blandat med lika mycket rostat råris. Ibland händer det att rosningsprocessen får en del riskorn att poppa, inte helt olikt popcorn.

Förr dracks det i fattigare familjer som la i riset för att späda ut teet, det är därmed inte heller så konstigt att Gemmaicha oftast görs på Bancha. Idag dricks det i alla samhällsklasser.

Citrusfrukter Honung Sockerbitar på rosa bakgrund Mjölk Isbitar

Tillbehör

Kamomill Jasmin

Blomma

  • Jasmin
PEFC logotyp PEFC logotyp PEFC logotyp Rainforest alliance logotyp Soil association logotyp

Märken

Lipton logotyp Twinings logotyp Friggs logotyp Yellow Label Tea från Lipton Grönt te från Walters bay

Företag

Företag

Löste

Innehåller

Kaffe i kopp

Liknande

Tyrannosaurius rex

Kuriosa

Tekopparna Grönt te med smak av havtorn och mango från Friggs Skylt för servering